Costurile în continuă creștere ale producătorilor de oțel intensifică atenția asupra sectorului energetic european

24/11/2023

În contextul actual, guvernele europene se confruntă cu presiuni crescânde pentru a furniza sprijin fiscal destinat industriei siderurgice în noul an. Acest climat se datorează menținerii costurilor energetice la niveluri ridicate ca urmare a conflictului dintre Rusia și Ucraina, iar temerile privind o posibilă creștere suplimentară în timpul iernii adaugă o dimensiune suplimentară acestei provocări.

Semnele că laminoarele europene manifestă o hotărâre mai accentuată în a-și majora prețurile la oțel în luna noiembrie devin evidente, chiar dacă cererea rămâne limitată. Cu toate acestea, este important de menționat că ritmul și amploarea creșterilor nu pot garanta o atenuare semnificativă a creșterii costurilor de producție. În acest context, politica energetică devine un factor crucial pentru menținerea marjelor pe termen mediu și lung.

Acțiunile actuale ale Comisiei Europene, care ia în considerare prelungirea plafonului de 180 EUR pe megawatt/oră pentru prețul gazului, reflectă o abordare centralizată. În paralel, statele membre își concentrează eforturile pentru a menține costurile energiei electrice la niveluri accesibile. De exemplu, guvernul german a aprobat recent un pachet de măsuri valorând 28 de miliarde de euro, cu un sprijin considerabil acordat industriei grele, inclusiv sectorului siderurgic.

Măsurile adoptate de Germania, cum ar fi reducerea taxei pe electricitate și extinderea unor scheme de subvenții, vor contribui la menținerea marjelor oțelăriilor într-o economie în descreștere. Cu toate acestea, critici au fost aduse în discuție, subliniind subminarea concurenței pe piața europeană și stimulând apeluri pentru sprijin energetic suplimentar în alte țări producătoare de oțel.

Într-un efort similar, guvernul francez a propus un plan destinat redistribuirii profiturilor furnizorului de energie EDF pentru a menține costurile la un nivel scăzut. Aceste inițiative, împreună cu apelurile din partea organizației UK Steel pentru sprijin energetic în sectorul siderurgic britanic, reflectă complexitatea și diversitatea abordărilor la nivel european.

Cercetările recente indică o continuare a creșterii prețurilor materiilor prime, precum fierul vechi și minereul de fier, în luna noiembrie. Această evoluție amplifică solicitările din partea industriei siderurgice europene de a implementa măsuri în domeniul energiei în lunile următoare. Cu toate acestea, obiectivele net zero ale industriei siderurgice impun o sursă sustenabilă de aprovizionare energetică pentru a asigura beneficii financiare pe termen lung.

CBAM