Comisia Europeană lansează o anchetă antisubvenție privind vehiculele electrice produse în China

15/09/2023
legislacion2

Uniunea Europeană (UE) a demarat o anchetă cuprinzătoare privind subvențiile acordate de China producătorilor de vehicule electrice (VE). Această anchetă urmărește să stabilească dacă aceste subvenții le permit producătorilor chinezi să își ofere vehiculele electrice la prețuri semnificativ reduse, ceea ce ar putea submina competitivitatea producătorilor din UE.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a subliniat importanța capitală a sectorului vehiculelor electrice pentru a impulsiona tranziția către o economie durabilă și curată în Europa. Ea a subliniat preocupările legate de afluxul de vehicule electrice cu motor electricitate din China, la prețuri competitive, pe piața mondială. Subvențiile de stat pe scară largă, a remarcat ea, ar putea suprima în mod artificial prețurile acestor vehicule electrice, ceea ce ar putea duce la o perturbare a echilibrului pieței europene.

Ancheta Comisiei Europene cu privire la această presupusă subvenție anticoncurențială se va întinde pe o perioadă de aproximativ 13 luni. În funcție de rezultatul investigației, UE ar putea impune taxe compensatorii asupra VE importate din China pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru producătorii europeni.

CBAM