China solicită UE să se asigure că CBAM respectă normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC)

19/09/2023

China cere, de asemenea, Europei să evite crearea de măsuri protecționiste

China solicită UE să se asigure că noul CBAM respectă normele Organizației Mondiale a Comerțului și nu depășește politica comercială ecologică globală convenită. Reuters informează despre aceasta.
De asemenea, el a îndemnat UE să evite crearea de măsuri protecționiste și de bariere comerciale ecologice. Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Comerț al Chinei, în cadrul OMC, China este pregătită să colaboreze cu toate părțile pentru a promova o discuție multilaterală privind comerțul ecologic.

RPC este una dintre cele câteva țări care și-au exprimat îngrijorarea prin intermediul OMC cu privire la CBAM elaborat pentru a preveni daunele aduse industriei europene din cauza importului de bunuri mai ieftine din țări cu cerințe de mediu mai slabe.

China își propune să atingă neutralitatea în ceea ce privește emisiile de carbon până în 2060. Cu toate acestea, experții sunt de părere că Beijingul ar trebui să acționeze mai rapid și pun la îndoială poziția sa conform căreia China ar trebui să suporte o parte mai mică din povară în calitate de țară în curs de dezvoltare.

Uniunea Europeană a aprobat introducerea CBAM în aprilie 2023. Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a precizat că Comisia Europeană a conceput cu atenție mecanismul pentru a respecta normele OMC prin aplicarea aceluiași preț al carbonului la bunurile importate ca și la producătorii europeni.

Furnizarea de bunuri pe piața europeană care ar putea fi afectate de CBAM, cum ar fi aluminiul, cimentul, oțelul și îngrășămintele, reprezintă o sursă semnificativă de venituri din exporturi pentru economia chineză.

Facebook
LinkedIn
Call Now Button