Cheltuielile din tranzacțiile cu Turcia și jurisdicțiile necooperante vor fi considerate iar deductibile

08/02/2021

O recentă lege de modificare a Codului fiscal a condus la încadrarea cheltuielilor din tranzacțiile cu Turcia ca nedeductibile la calculul impozitului pe profit. Pentru a corecta situația, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va modifica în curând noțiunea de jurisdicție necooperantă din legea fiscală și va rezolva, totodată, problemele apărute de la 1 ianuarie și până când modificările propuse vor intra în vigoare.
Noua formă a art. 25 alineatul (4), litera f1) din Codul fiscal nu va mai face referire la anexa II din Lista UE cu jurisdicții necooperante fiscal, potrivit proiectului de OUG pus în dezbatere joi seara la MFP: „f1) cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoană situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în anexa I din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru tranzacţiile efectuate începând cu data de 1 ianuarie 2021”.

A doua chestiune importantă cuprinsă în proiectul de OUG cu privire la situația creată în urma Legii 296 este că acele cheltuieli care, sub imperiul Legii nr. 296/2020 au fost considerate nedeductibile, vor fi reîncadrate ca deductibile de ordonanță.
„Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoană situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în anexa II din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, reprezintă cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal începând cu trimestrul I al anului 2021, respectiv pentru determinarea rezultatului fiscal al anului 2021 în cazul contribuabililor care aplică sistemul anual de declarare și plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor art. 25 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător și în cazul contribuabililor care intră sub incidența art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015”.

Ministerul Finanțelor dorește sã clarifice faptul cã, în contextul raportãrii aranjamentelor transfrontaliere conform Directivei UE 2018/822 (cunoscutã sub numele de DAC 6), prin noțiunea de jurisdicții necooperante se face referire doar la țãrile din anexa I a Listei UE privind jurisdicțiile necooperante în scopuri fiscale, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Facebook
LinkedIn
Call Now Button