Cererea de oțel în UE va scădea cu 5.3% în 2023, conform EUROFER, cu perspective incerte pentru 2024

01/11/2023

Cererea de oțel în Uniunea Europeană va scădea cu 5,3% an/an în 2023 – conform EUROFER În 2024, acest indicator va crește cu 7,6%, dar va întâmpina incertitudini geopolitice și economice.

Asociația europeană a producătorilor de oțel, EUROFER, a revizuit în scădere prognoza privind scăderea consumului aparent de oțel în Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2023, de la 3% în prognoza anterioară la 5,3%. Acest lucru este menționat în raportul asociației.

În trimestrul al doilea al anului 2023, cererea de oțel în UE a scăzut cu 7,6% față de aceeași perioadă din 2022, ajungând la 35,6 milioane de tone. Astfel, acest indicator înregistrează o scădere pentru al cincilea trimestru consecutiv. Se așteaptă ca această tendință să continue cel puțin încă un trimestru, ducând la o scădere mai adâncă pe tot parcursul anului.

EUROFER prognozează că consumul vizibil de oțel în UE va crește cu 7,6% în 2024, cu toate că prognoza anterioară era la nivelul de 6,2%. Redresarea acestui indicator va depinde în continuare de incertitudini geopolitice și economice.

„Apectul pentru sectorul oțelului din UE devine tot mai sumbru în fiecare trimestru din cauza războaielor devastatoare, tensiunilor globale, unei crize energetice nerezolvate, inflației ridicate, condițiilor economice restrictive și a unei cote istoric de mari a importurilor care împiedică producția. O astfel de situație are un impact negativ asupra cererii de oțel,” a comentat Axel Eggert, CEO al EUROFER.

Livrările de oțel din producția internă către piața UE în al doilea trimestru au urmat, de asemenea, tendința pieței, scăzând cu 6,5% an/an – pentru a cincea oară consecutiv. Importurile au scăzut, de asemenea, cu 10,2% an/an, dar ritmul lor s-a redus semnificativ față de primul trimestru (-26,6% an/an). Ponderea importurilor în consumul intern de oțel a crescut la 28%, rămânând la un nivel istoric destul de ridicat.

CBAM