Celsa, principalul producător european de oțel, preluat de fonduri de investiții

06/09/2023
group 14

Celsa, principalul producător european de oțel, ar putea fi preluat de fonduri de investiții după o lungă bătălie judiciară.

Firma se află de mult timp în centrul unei bătălii judiciare în Spania cu principalii săi creditori. Verdictul din această săptămână al judecătorului deschide calea pentru preluarea companiei de către creditori, printre care se numără Deutsche Bank, SVP, Cross Ocean, Anchorage, Golden Tree, Attestor, Goldman Sachs, Sculptor și Capital Group.

În septembrie 2022, creditorii Celsa au înaintat instanței planul de restructurare a datoriei de 2,8 miliarde de euro (3 miliarde de dolari) a companiei. Creditorii – care reprezintă aproape întreaga datorie convertibilă – au propus o nouă schemă financiară care include fonduri de investiții care să preia aproape în totalitate proprietatea producătorului de oțel deținut de familia Rubiralta, pentru a stinge datoria uriașă.

După un an de audieri și dezbateri, judecătorul a dat săptămâna aceasta dreptate planului de restructurare propus de creditori, confirmând că valoarea totală a Celsa nu era mai mare decât datoria existentă. În decizia sa, judecătorul a stipulat că fondurile de investiții vor trebui să lucreze pentru a menține și a crește valoarea companiei, precum și pentru a păstra locurile de muncă.

Această decizie a instanței nu poate fi atacată, datorită unei noi legi emise anul trecut de guvernul spaniol. Cu toate acestea, rămâne neclar când va fi pusă în aplicare decizia instanței.

CBAM