Cel mai mare combinat siderurgic din România repornește furnalul nr. 5 în ciuda condițiilor dificile de pe piață

08/11/2023

Compania Liberty Galați a anunțat că a început procesul de repornire a Furnalului nr. 5 al unității sale gălățene, marcată ca fiind cea mai mare combinație siderurgică din România. Acest eveniment este o veste bună pentru industria siderurgică din țară și pentru Galați, dar vine într-un context de dificultăți pe piața europeană a oțelului.

Potrivit reprezentanților Liberty Galați, repornirea furnalului are loc în condiții dificile de piață pentru producătorii de oțel din Europa. Compania se adaptează prin ajustarea mixului de produse și a graficelor de producție, reducerea costurilor și colaborarea cu guvernul pentru a reduce diferența față de prețurile energiei înregistrate în Europa. Aceste măsuri, împreună cu sprijinul clienților, furnizorilor și altor parteneri ai Liberty, sunt menite să asigure o repornire sustenabilă și competitivitatea companiei din Galați în procesul de tranziție către tehnologii și surse de energie cu emisii reduse de carbon.

„Repornirea furnalului este o veste bună pentru Galați, dar focusul nostru rămâne pe costurile operaționale pentru a susține ritmul de producție și pentru a ne asigura că oferim clienților oțel românesc competitiv, de înaltă calitate. Accentul pe care l-am pus pe produsele semifinite cu costuri competitive are deja rezultate, ajutându-ne să creștem gradul de utilizare a laminoarelor și să îmbunătățim fluxul de numerar, ceea ce va îmbunătăți plățile comerciale în următoarele luni. Continuăm să colaborăm cu guvernul pentru a găsi soluții de reducere a decalajului privind costul energiei, care în prezent reprezintă aproape 40% din costul variabil pe tonă de oțel produs, față de doar 8% în 2019. Suntem recunoscători pentru suportul acordat de partenerii noștri în timp ce traversăm aceste condiții de piață dificile”, a declarat Prasanta Mishra, Managing Director Plant Operations la companie.

Un aspect semnificativ al acestei reporniri este costul ridicat al energiei, devenit un factor major pentru producătorii de oțel. Conform sursei citate, combinatul gălățean este al doilea mare consumator de energie din România, iar creșterea prețurilor la energie are un impact masiv în costurile variabile, care au crescut de la 8% în 2019 la aproximativ 40% pe tonă de oțel în prezent.

De asemenea, compania din Galați a raportat și alte majorări de costuri, la materiile prime și la anumite servicii, care în unele cazuri au crescut cu până la 200% față de nivelurile din 2019. Mai mult, societatea se confruntă cu costuri semnificative pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, în valoare de aproximativ 150 de euro pentru fiecare tonă de oțel produsă.

În ciuda acestor provocări, repornirea furnalului nr. 5 este un semn de reziliență și determinare din partea Liberty Galați. Compania continuă să investească în tehnologii mai eficiente și să colaboreze cu guvernul și partenerii săi pentru a găsi soluții viabile într-un context economic complex. Această mișcare reprezintă nu doar un efort de menținere a activității, ci și o contribuție la susținerea industriei siderurgice românești și a economiei naționale.

Facebook
LinkedIn
Call Now Button