CBAM: Un avertisment pentru importatori – Colaborarea cu furnizorii este cheia evitării amenzilor

06/11/2023

Dacă producătorii cu emisii ridicate de carbon din sectoarele cu cea mai mare poluare nu raportează emisiile lor, cine ar trebui să fie penalizat?

Potrivit CBAM  al UE, cei care vor plăti sunt clienții lor: traderii de mărfuri, producătorii de bunuri finite și toate celelalte companii care importă produse acoperite de regulament în UE.

Pentru aceste afaceri, nu prețul carbonului CBAM din 2026 este principalul motiv de îngrijorare în acest moment. Ele trebuie sa fie preocupate de amenzile care sunt iminente în 2024, pentru ne-raportarea emisiilor la produsele importate.

Raportarea CBAM va deveni mai dificilă, cu amenzi începând din prima fază Începând cu prima lor depunere în ianuarie 2024, importatorii (înregistrați ca declaranți CBAM autorizați) se expun amenzilor dacă nu respectă cerințele de raportare CBAM.

Pentru primele trei trimestre de raportare ale perioadei de tranziție CBAM (ianuarie, aprilie și iulie 2024), acest lucru înseamnă că nu completează un raport sau depun informații incorecte (și nu le corectează după ce li se cere).

În acea perioadă până în iulie 2024, datele privind emisiile raportate pot sa fie:

  • Date primare furnizate de furnizori (operatori ai instalației care produce bunurile), calculate conform metodologiilor CBAM aprobate;
  • Valori implicite (date secundare, adică estimări) furnizate de Comisia Europeană (se așteaptă la sfârșitul anului 2023 sau la începutul anului 2024).

Cu toate acestea, pentru perioadele de raportare ulterioare (începând cu 31 iulie 2024), cerințele devin mai stricte, iar valorile implicite anterior considerate ca fiind raportabile nu vor mai fi acceptate (cu excepția cazului în care sunt folosite doar pentru până la 20% din emisiile bunurilor complexe).

Fiecare stat membru va stabili propriile amenzi, care sunt de așteptat să fie cuprinse între 10-50 EUR per tonă de emisii nedeclarate. Pentru o singură tranzactie de 1.000 de tone de aluminiu importată în UE, amenda ar putea depăși 100.000 EUR, în funcție de locul în care este produs aluminiul.

Riscul este semnificativ. Companiile care nu reușesc să obțină datele furnizorilor principali pentru raportul lor CBAM din T3 2024 în luna octombrie ar putea să se afle într-o poziție dificilă în ceea ce privește importul de mărfuri în UE începând cu 2026.

Pe termen mai scurt, importatorii ar putea avea mărfurile oprite la granița UE dacă nu se înregistrează ca declaranți autorizați CBAM până la 31 decembrie 2024.

Asta pentru că, dacă importatorii nu trec testul perioadei de tranziție și acumulează amenzi, se confruntă cu un risc real de a li se revoca statutul de declarant autorizat CBAM, ceea ce înseamnă că nu li s-ar mai permite să importe produsele din oțel, aluminiu, fier, electricitate, hidrogen sau îngrășăminte care sunt acoperite în prezent de CBAM.

Iar această listă va crește odată cu extinderea domeniului de aplicare al CBAM.

Fără stimulente sau sancțiuni directe pentru instalații, este responsabilitatea importatorilor să se asigure că furnizorii lor fac ceea ce este necesar. Întrebarea de adresat furnizorilor nu este doar „Măsurați emisiile în orice mod?”, ci „Măsurați emisiile în modul potrivit în scopurile CBAM?” Metodele aprobate de Comisia Europeană nu reflectă pe deplin, de exemplu, Protocolul internațional acceptat pentru gazele cu efect de seră, pe care unii producători îl pot urma în alte scopuri.

Și chiar dacă un an pare o perioadă lungă, măsurarea emisiilor la nivel de produs pe teren cu siguranță nu este o sarcină de peste noapte.

Pregătiți-vă acum; evitați goana după date

Cu cât mai curând importatorii răspund acestei provocări și încep să adune date despre furnizori, cu atât mai puțin probabil este să întâmpine probleme în T4 anul viitor.

La ABX, vedem companiile de top luând avans; începând să urmărească implicarea furnizorilor și ajutându-și furnizorii să integreze contabilitatea carbonului aprobată de CBAM în facilitățile lor acum.

Lucrează cu furnizorii cât de mult posibil pentru a obține date primare de utilizat încă din primul raport în ianuarie. Nu își asumă riscul de a trimite o cerere în masă furnizorilor în ultimul moment în octombrie 2024 și de a se zbate pentru a obține date primare despre carbon.

Importatorii au o fereastră de oportunitate unică; efectiv, un termen de grație pentru a exersa CBAM și a pune în loc acest proces complex de urmărire a furnizorilor, ideal automatizându-l la timp pentru octombrie 2024. Cei care se bazează prea mult pe valorile implicite și amână implicarea furnizorilor cât mai mult posibil vor fi nepregătiți când estimările nu vor mai fi acceptate.

Comisia Europeană va permite importatorilor să-și modifice primele trei rapoarte până în iulie 2024, în cazul în care devin disponibile date mai bune de la furnizori. Vedem acest lucru ca unul dintre semnalele cele mai clare din partea UE că așteptarea lor nu este ca importatorii să stea cu mâinile în sân timp de un an folosind valorile implicite. Mai degrabă, ei se așteaptă ca importatorii să treacă în mod proactiv la utilizarea completă a datelor primare și să lucreze cu furnizorii pentru a îmbunătăți calitatea datelor.

Având în vedere provocările legate de conformitate – și întârzierile și revenirile de comunicare recente ale UE în ceea ce privește unele reguli CBAM – unii se întreabă dacă UE va implementa cu adevărat sancțiunile în perioada de tranziție, sau dacă vom vedea o anumită indulgență suplimentară (dincolo de promisiunea existentă că companiile vor avea ocazia să-și actualizeze datele înainte de a li se aplica amenzi).

Cu toate acestea, orice flexibilitate suplimentară este probabil să fie extrem de efemeră. UE are obiective critice de net-zero de îndeplinit în cadrul pachetului Fit for 55, care este consfințit în lege – atât în interesul planetei, cât și pentru legitimitatea sa ca jurisdicție de vârf la nivel mondial în domeniul sustenabilității și a schimbărilor climatice. CBAM este o politică integrală, iar analiștii au acuzat deja că nu merge suficient de departe.

CBAM este aici pentru a rămâne. Primul termen de raportare reprezintă o oportunitate de a prelua controlul. Dacă nu o faceți corect, competitorii dvs. o vor face – și vor utiliza conformitatea cu CBAM ca un catalizator pentru diferențiere pe piata.

Cum? Urmărirea emisiilor pentru CBAM este un avantaj în direcția îndeplinirii cererii clienților pentru reducerea amprentei de carbon ale produselor  (PCF-uri) și evaluări ale ciclului de viață (LCAs). Cunoașterea emisiilor furnizorilor dvs. dezvăluie, de asemenea, punctele fierbinți ale carbonului pentru a le controla și vă ajută să vă aflați înaintea reglementărilor privind raportarea emisiilor corporative.

Am menționat anterior că importatorii vor fi pedepsiți. Dar și furnizorii vor suporta penalități. Fie direct din cauza aplicării prețurilor de carbon emergente în propriile lor jurisdicții, fie indirect prin pierderea clienților în fața competitorilor.

În cele din urmă, nu este vorba doar de cota de piață pentru exporturile UE. Reglementările privind carbonul se multiplica la nivel mondial, iar acum vedem avansuri în reglementări similare precum PROVE IT Act din SUA și scheme de prețuri la carbon în Japonia. CBAM din UE este doar începutul si mai are inca mult de spus in aceasta directie.

 

Facebook
LinkedIn
CALL NOW