Brokerii preconizează o creștere a prețului emisiilor de carbon în Marea Britanie

11/06/2024

Se estimează că prețul certificatelor de emisii de dioxid de carbon în Regatul Unit va urca, în contextul în care se așteaptă ca viitorul guvern să adopte măsuri mai stricte împotriva marilor poluatori, informează Financial Times.

De la anunțul premierului Rishi Sunak privind alegerile anticipate din mai, prețul certificatelor de pe piața de carbon britanică a crescut cu 9%. Astfel, la 7 iunie 2024, prețul a ajuns la 47 de lire sterline pe tonă de CO2, comparativ cu minimul de 31 de lire sterline de la începutul anului. Această fluctuație a fost influențată de decizia guvernului conservator de a crește numărul de cote pentru următorii trei ani.

Contractul cel mai des tranzacționat este cel din decembrie, care permite stabilirea prețului înainte de termenul limită pentru obținerea cotelor.

Așteptările privind o schimbare de guvern au generat un volum record de tranzacții, speculând că prețul carbonului în Marea Britanie va crește până la finalul anului 2024. Potrivit Intercontinental Exchange, fondurile speculative și managerii de active dețin în prezent poziții lungi nete în valoare de 300 de milioane de lire sterline, cel mai ridicat nivel de la lansarea schemei în 2021.

Partidul Laburist are un avans de circa 21 de puncte față de conservatori în sondajele de opinie și este perceput ca un guvern mai ecologic. Deși nu au declarat public intenția de a interveni pe piață, aceștia au un plan pe termen lung pentru a transforma Marea Britanie într-o superputere a energiei curate. Decizia privind sistemul britanic de comercializare a certificatelor de emisii va fi discutată împreună cu alți membri ai parlamentului.

Un alt factor major care a contribuit la creșterea prețului în iunie este așteptarea unei reduceri a numărului de certificate disponibile în a doua jumătate a deceniului. De asemenea, scăderea vitezei vântului a determinat unii consumatori de energie să treacă la gaz, crescând astfel cererea de certificate de  emisii .

În comparație cu sistemul de comercializare paneuropean, prețul carbonului în Marea Britanie rămâne semnificativ mai mic, fiind tranzacționat la un discount față de prețul de 71 de euro pe tonă (60 de lire sterline). Această diferență ar putea duce la taxe de sute de milioane de lire sterline pentru exportatorii britanici în cadrul CBAM, complicând acordurile comerciale cu Republica Irlanda, ceea ce a determinat grupurile industriale să solicite fuzionarea celor două piețe.

Piața britanică de carbon tranzacționează zilnic mult mai puține credite și este mai volatilă. Adam Berman, director adjunct al Energy UK, a descris-o ca fiind o piață sensibilă la sentimente.

Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA) estimează că veniturile globale din sistemele de tarifare a emisiilor de carbon vor continua să crească. În prezent, acestea se aplică la un sfert din emisiile globale și au generat peste 500 de miliarde de dolari de la poluatori.

Facebook
LinkedIn
CALL NOW