ArcelorMittal inaugurează producția de tablă de oțel cu emisii reduse de carbon în Spania

27/07/2023

ArcelorMittal a început producția de oțeluri cu emisii reduse de carbon. Oțelul va fi produs în laminoarele electrice ale Industeel din Charleroi, Belgia, folosind materii prime aproape 100% reciclate, precum și energie electrică din surse 100% regenerabile. Aceste oțeluri vor fi laminate în oțelăria ArcelorMittal din Gijon, Spania.

În Charleroi, ArcelorMittal are o capacitate de 450.000 de tone pe an pentru oțelurile electrice, iar în Gijon are o capacitate de 600.000 de tone pe an.

Emisiile de dioxid de carbon din producția de oțeluri cu acest proces ar fi cu aproximativ 60% mai scăzute decât cele pentru oțelurile produse prin metoda convențională de furnal, a declarat compania.

„O declarație de mediu (EPD), verificată de un terț, conform standardului european EN 15804, va fi disponibilă până la sfârșitul anului pentru oțelurile XCarb reciclate și produse din surse regenerabile”, a declarat Denis Parein, director comercial al ArcelorMittal pentru oțeluri grele în Europa.

XCarb este o marcă înregistrată ArcelorMittal.

ArcelorMittal Europa are ca obiectiv reducerea emisiilor de CO2 cu 35% până în 2030 și atingerea neutralității carbonului până în 2050.

O reducere de 60% a CO2 pentru 150 EUR pe tonă pare rezonabilă în piața actuală, a declarat o sursă din Europa de Nord.

Oțelurile grele cu astfel de specificații, care cântăresc până la 18 tone, sunt de obicei utilizate în proiecte majore de infrastructură, cum ar fi secțiunile sudate și grinzi pentru poduri rutiere și feroviare.

De fapt, furnizorii și cumpărătorii au tendința în ultima vreme de a construi „lanțuri valorice verzi” pentru a-și reduce emisiile .

„De exemplu, dacă un producător de oțel vinde oțel unei companii auto pentru fabricarea de vehicule electrice, emisiile producătorului de oțel vor fi mult mai scăzute decât dacă, să zicem, l-ar vinde unui producător de mașini diesel”.

Cu toate acestea, surse din industrie au declarat că cererea de oțel verde este încă explorativă. Majoritatea cumpărătorilor tind să rezerve loturi mici de testare, în timp ce distribuitorii și centrele de servicii mici de oțel susțin că nu își pot permite să plătească premium-uri mari, având în vedere că cererea de la utilizatorii finali este încă sporadică.

Surse de pe piață au estimat că cererea de oțel verde pe piața spot din Europa va crește exponențial, stimulată de reglementările din industrie, cum ar fi eliminarea treptată a alocărilor gratuite industriei în cadrul Sistemului de comercializare a emisiilor din UE. Aceasta va începe cu o reducere de 2,50% în 2026. Până în 2030, alocările gratuite vor fi aproape reduse la jumătate (cu o reducere de 48,50%), înainte de a fi eliminate în 2034.

CBAM