ArcelorMittal anunță creșterea prețurilor pentru oțelul laminat la cald în Europa

11/01/2024

Compania globală producătoare de oțel ArcelorMittal a majorat prețurile pentru furnizarea de role laminate la cald în Europa cu 50 de euro pe tonă, în contextul oportunităților limitate de import și a unei oferte reduse de produse pe piața internă.

În prezent, compania oferă role laminate la cald la prețul de 800 de euro pe tonă pentru consumatorii din Europa de Nord-Vest, în creștere cu 50 de euro pe tonă față de prețurile anterioare. Rolele galvanizate prin imersie la cald sunt oferite la 920 de euro/tonă, cu o creștere similară de 50 de euro/tonă față de prețurile anterioare. Înainte de majorarea prețurilor, ArcelorMittal oferea role laminate la cald în sudul UE la 740 de euro/tonă și în nord la 750 de euro/tonă.

Această decizie survine în timp ce compania continuă să negocieze contracte cu producători de automobile și alți consumatori importanți de oțel. În același timp, oferta limitată din partea producătorilor interni determină o creștere a prețurilor.  În special, ArcelorMittal se confruntă cu probleme de producție.

Opțiunile de import sunt, de asemenea, limitate. La data de 8 ianuarie 2024, existau 1,23 milioane de tone de oțel laminat la cald în așteptare pentru vămuire. În același timp, cota pentru produsele relevante este de 923,6 mii de tone. Se pare importatorii vor trebui să plătească o taxă vamală semnificativă.

Prețul de 800 de euro/tonă va deschide ușa pentru alți exportatori care nu au fost competitivi în ultimele luni, în special Turcia.

Prețurile pentru oțelul laminat la cald în Europa de Vest au crescut cu 10 euro/tonă sau 1,5%, comparativ cu săptămâna anterioară, ajungând la 670-700 euro/tonă Ex-Works pentru perioada 15-22 decembrie 2023. Începând cu începutul lunii decembrie, cotările produselor au crescut cu 50 euro/tonă. În Italia, prețurile pentru oțelul laminat la cald în această perioadă au atins 680-690 euro/tonă Ex-Works, în creștere cu 20 de euro/tonă față de săptămâna anterioară. De la începutul lunii decembrie, prețurile au crescut cu 80 euro/tonă sau 13,1%.

CBAM