Ancheta anti-circumvenție a UE privind oțelul inoxidabil laminat la rece din Indonezia are impact asupra Taiwanului

10/11/2023

Recenta anchetă anti-circumvenție inițiată de Comisia Europeană cu privire la produsele plate laminate la rece din oțel inoxidabil originare din Indonezia a avut un impact semnificativ asupra peisajului comerțului internațional. În urma lansării anchetei, Uniunea Europeană a adoptat prompt măsuri de înregistrare împotriva produselor importate din Taiwan, Turcia și Vietnam, generând o reducere semnificativă a utilizării contingentelor de către aceste trei țări.

Având în vedere contextul economic al Europei, afectat de inflația ridicată și de creșterea ratelor dobânzilor, cumpărătorii europeni de oțel manifestă un interes redus față de importuri. Unul dintre factorii principali în această privință este ancheta anti-circumvenție în desfășurare, cu o durată de nouă luni, și posibilitatea impunerii ulterioare a tarifelor retroactive, conform declarațiilor membrilor Parlamentului European.

Comisia Europeană a subliniat că Eurofer dispune de dovezi care atestă faptul că plăcile din oțel inoxidabil indonezian și produsele plate laminate la cald sunt expediate în Taiwan, Turcia și Vietnam pentru finisare sau asamblare, menținând astfel valoarea oțelului inoxidabil la peste 60% din valoarea produselor finite exportate către Uniunea Europeană.

CBAM