Altrade din Turcia va construi o fabrică de tablă de aluminiu în Kazahstan

14/09/2023
kazakhstan to get its first domestic aluminium processing plant 20230909190648

Compania turcească Altrade Company a planificat să construiască o fabrică de producție de tablă de aluminiu în regiunea Pavlodar din Kazahstan pentru procesarea aluminiului pe plan intern.

Uzina va avea o capacitate de producție anuală de 18.000 de tone de foi de aluminiu, care va satisface cererea din industria aerospațială, auto, construcții și alimentară, precum și din industria electrocasnică globală.

Investiția pentru prima etapă de construcție va fi de aproximativ 8 miliarde de tenge, iar peste 100 de locuri de muncă vor fi create. Pentru cea de-a doua etapă vor fi necesare 9 miliarde de tenge, iar producția va fi crescută prin angajarea mai multor muncitori.

În timpul construcției vor fi utilizate tehnologii ecologice, cum ar fi panouri solare și filtre pentru coșuri de fum, iar gazul lichefiat va fi folosit drept combustibil pentru a preveni emisiile nocive.

Uzina va reprezenta o piatră de hotar pentru strategia de diversificare industrială și de inovare a Kazahstanului, care vizează reducerea dependenței de exporturile de petrol și gaze și dezvoltarea unor sectoare de înaltă tehnologie și cu valoare adăugată. Strategia urmărește, de asemenea, să atragă investiții străine directe (ISD) și să încurajeze cooperarea internațională în industrii-cheie.

Potrivit Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), Kazahstanul s-a clasat pe locul 25 în topul primilor beneficiari de investiții străine directe din lume în 2020, atrăgând fluxuri de 4,7 miliarde de dolari. Turcia este unul dintre investitorii majori din Kazahstan, cu peste 2.000 de companii turcești care operează în diverse sectoare, cum ar fi construcțiile, comerțul, turismul, agricultura și energia.

Uzina va fi o dovadă a relațiilor bilaterale puternice dintre Kazahstan și Turcia, care împărtășesc legături istorice, culturale și lingvistice. Cele două țări au stabilit un parteneriat strategic din 2009 și au semnat mai multe acorduri privind comerțul, investițiile, energia, transportul, educația și cultura.

CBAM