Actualizări esențiale privind emisiile de carbon în industria oțelului conform CBAM UE

11/01/2024

Producătorii și importatorii de oțel sunt îndemnați să-și faca un plan clar de declarare după publicarea valorilor implicite ale emisiilor de carbon și a altor actualizări cheie ale Mecanismului de ajustare a taxelor la frontieră ale Uniunii Europene (CBAM).

Afacerile care se pregătesc să prezinte primul lor raport CBAM, în care vor detalia emisiile încorporate ale produselor de oțel importate în UE între 1 octombrie și 31 decembrie anul trecut, probabil vor utiliza valorile implicite ale Comisiei Europene în calculațiile lor.

Un studiu realizat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei a luat în considerare emisiile de carbon din producția unei game largi de produse din oțel în 15-20 de țări pentru a stabili o cifră „medie ” pentru fiecare.

Această valoare poate fi utilizată de importatori și producători de oțel pentru a calcula emisiile de CO2 pe tonă încorporate în produsele transportate în UE, care trebuie raportate conform CBAM.

Aplicare limitată a valorilor implicite

Cu toate acestea, utilizarea valorilor implicite ale emisiilor de carbon pentru întregul volum de import al întreprinderilor va fi permisă doar până la sfârșitul lunii iunie 2024.

Începând cu al treilea trimestru al acestui an, estimările și valorile implicite pot fi utilizate doar pentru bunuri complexe. Chiar și atunci, ele pot fi aplicate doar dacă aceste estimări reprezintă mai puțin de 20% din totalul emisiilor încorporate. Începând din 2026, când regulamentul CBAM va fi implementat în întregime, importatorii vor trebui să declare cantitatea de bunuri importate în UE în fiecare an precedent și să calculeze emisiile încorporate utilizând metodologia UE a Comisiei.

Simplu spus, comercianții de oțel trebuie să-și faca ordine in companie și să se asigure că pot evalua și raporta cu exactitate emisiile încorporate ale bunurilor, pentru a evita posibile amenzi pe termen mediu.

Metodologia CBAM a UE dictează că emisiile încorporate ale produselor de oțel importate sunt stabilite prin monitorizarea precisă a proceselor de producție, reflectând cele utilizate în Schema de Comerț cu Emisii a UE (EU ETS).

Valorile implicite de emisii recent publicate de Comisia Europeană nu se vor aplica începând cu 2026. Un alt set de valori implicite va fi introdus, stabilind intensitatea medie a emisiilor pentru fiecare țară exportatoare.

Costurile CBAM

În timpul perioadei de tranziție CBAM, care se desfășoară între 1 octombrie 2023 și 31 decembrie 2025, focusul Comisiei este pe stabilirea unui proces de raportare. Cu toate acestea, se pot impune penalități între 10 și 50 de euro pentru fiecare tonă de CO2 emisă pentru raportare incompletă sau incorectă.

CBAM UE va funcționa alături de EU ETS pe durata perioadei de tranziție. După acest timp, se vor reduce treptat alocările gratuite EU ETS, iar emisiile încorporate direct în oțelul importat vor trebui plătite prin achiziționarea de certificate CBAM.

Prețul certificatelor CBAM va fi calculat în funcție de prețul mediu săptămânal al licitațiilor pentru alocările EU ETS.

Un studiu realizat a relevat că, chiar înainte de implementarea noului model de prețuri, importatorii și producătorii au resimțit consecințele financiare ale CBAM.

În timp ce unele afaceri au angajat personal suplimentar pentru a prelua povara administrativă a raportării CBAM, altele au numit un reprezentant indirect pentru a-și îndeplini obligațiile.

Măsurile de simplificare ale Comisiei

Ultima clarificare a Comisiei Europene privind perioada de tranziție CBAM a introdus măsuri pentru simplificarea procesului de raportare.

Printre actualizările aduse Registrului de tranziție CBAM dedicate raportării online se numără:

  • Opțiunea de înregistrare a datelor de emisii ale unui bun specific pentru a fi reutilizate în rapoartele ulterioare (fezabile din al doilea raport trimestrial în aprilie 2024).
  • Opțiunea de refacere a raportului anterior actualizând cantitățile importate.
  • Opțiunea de raportare a datelor pe baza unui fișier XML pentru a permite declaranților să automatizeze procesul pentru a reutiliza datele raportului anterior ori de câte ori este cazul.
  • Clarificarea că, pentru operatori, perioada de raportare implicită este de doisprezece luni pentru a le permite să colecteze date reprezentative (de emisii de carbon) care reflectă operațiunile anuale ale unei instalații. Perioada de raportare de 12 luni poate fi fie un an calendaristic, fie un an fiscal. Cu toate acestea, operatorii pot alege și o perioadă de raportare alternativă, de cel puțin trei luni, dacă instalația participă la un sistem MRV eligibil și perioada de raportare coincide cu cerințele acelui sistem MRV.
Facebook
LinkedIn
CALL NOW