Părțile își propun să ajungă la un acord până la 31 octombrie 2023
Este puțin probabil ca SUA și UE să finalizeze Acordul global privind producția durabilă de oțel și aluminiu (GSA) în acest an – termenul limită este 31 octombrie. Absența unei decizii finale ar putea aduce din nou tarife reciproce pentru 10 miliarde de dolari din exporturile părților, dacă nu se prelungește suspendarea măsurilor de salvgardare, scrie Bloomberg.
Negocierile privind GSA s-au intensificat în ultimele săptămâni. Potrivit surselor, în special, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește una dintre problemele cheie – gestionarea ofertei excedentare din alte țări, inclusiv China. Potrivit uneia dintre persoanele din interior, oficialii SUA și UE încearcă în prezent să includă în text progresele înregistrate pe acest subiect.
În timp ce ambele părți insistă că 31 octombrie este un termen limită greu de respectat, progresul tangibil în ceea ce privește limitarea capacității excedentare ar putea fi suficient de semnificativ pentru a le convinge să continue discuțiile după această dată fără ca tarifele să fie reduse, au declarat unele surse. În același timp, SUA și UE nu au ajuns la un acord cu privire la alte aspecte ale acordului, precum și la procedurile interne.
GSA este văzut ca o soluție pe termen lung. În cadrul acestuia, SUA oferă tarife comune pentru oțelul cu emisii mari de dioxid de carbon și o reducere a capacității excesive, permițând în același timp accesul preferențial pe piață pentru membrii acordului care îndeplinesc standardele sale. În decembrie anul trecut, reprezentantul american pentru comerț, Catherine Tye, a propus crearea unui club de națiuni care ar fi de acord să majoreze tarifele la importurile de oțel și aluminiu cu emisii mari de carbon, o inițiativă care vizează în primul rând China.
În prezent, tarifele americane de 25% prevăzute în secțiunea 232 sunt suspendate pentru oțelul și aluminiul european în schimbul unui sistem de cote tarifare care limitează livrările europene către SUA. UE a răspuns prin suspendarea tarifelor la unele bunuri produse în Statele Unite. Acordul din 2021 limitează cota de import a SUA la 3,3 milioane de tone de oțel din UE. În 2022, volumul total al exporturilor Uniunii Europene de produse din oțel acoperit către SUA s-a ridicat la 3,97 milioane de tone. Prin urmare, 670.000 de tone de oțel au intrat sub influența unei taxe vamale de 25 %.
După cum GMK Center a raportat anterior, Comisia pentru comerț internațional a SUA (ITC) a început o investigație privind intensitatea carbonului în producția de oțel din SUA. Ancheta se desfășoară la cererea reprezentantului pentru comerț al SUA, Catherine Tye. Aceste date vor contribui la avansarea discuțiilor cu UE cu privire la un acord global privind oțelul și aluminiul ecologic.